Liberum Libri

falla plaça de jesús

Falles i llibres, ferramentes contra la incultura…

Infinitats de vegades, les Falles han utilitzat els Llibres com a mig per a exposar a la llum les vergonyes, i alguna bondat d’esta societat que les acull i, cada vegada més, les fa repensar-se i adaptar-se als temps, per a no morir d’èxit i poder fugir d’este coma etílic que les està canibalitzant.

Les comissions de falla, com a responsables últimes dels cadafals que servixen —o deurien de servir— per a fer critica i exposar idees i valors positius, tenim l’obligació d’aprofitar la inèrcia que provoquem i la cessió dels espais públics que durant uns dies ens fan les ciutats i pobles que celebren la Festa, per a no convertir les falles en pastissos buits de contingut i que estes tornen a fer de element comunicatiu, reivindicatiu i de denuncia de tot allò, i de tots aquells, que siguen susceptibles d’aparéixer en un cadafal.

Les Falles, com els Llibres, deuen servir per a la denuncia sociopolítica més àcida, realista i compromesa, sense oblidar l’humor i la sàtira. Han de ser elements que colpegen als espectadors i espectadores, que facen obrir els ulls davant de les problemàtiques més apressants de la societat, com poden ser la desocupació, la violéncia de gènere, la fam, l’immigració o abusos als més menuts i menudes.

Les Falles, com els Llibres, també deurien fer bandera de la Cultura, de la que se’ns ompli la boca cada vegada que parlem de falles, i de la que ens oblidem quan tenim que organitzar activitats festívoles als casals. Les Falles, com els Llibres, deurien de servir de baluard contra la ignorància, d’estandart contra els prejuís i ser guardianes de la pluralitat i la diversitat de pensament, així com de tota classe de llibertats i valors. En les comissions de falla acollim xiquetes i xiquets que ens agrairan que així ho fem.

Les Falles no podem donar l’esquena a allò que som, Cultura

Les Falles no podem donar l’esquena a allò que som, Cultura, no podem continuar sent valedores dels excessos descontrolats, no podem, mai, acollir la intolerància, l’absolutisme o la violència —de qualsevol tipologia— i en especial de la sorgida de la incultura. I els Llibres son una de les millors ferramentes per a poder fugir d’eixos perills, en estos temps de corrents populistes basades en la por, l’obscurantisme ideològic i la involució política i social.

Així, en una simbiosis de Falles i Llibres, volem expressar el nostre compromís com a col·lectiu en ajudar a difondre la Cultura i aprofitarem este llibret, i la falla que vora la llum en uns dies, com a vehicles de comunicació del valors que creguem han de ser la base de la societat, i com no, del món faller. 

En este llibret, i en la falla que plantarem, alliberem cultura, la fiquem a la mà de tots aquells i aquelles que vulguem emportar-se una xicoteta mostra del que fem i del que ens agradaria que la societat fora. No deixeu que la ignorància vos acorrale, no deixeu que guanye. Teniu a la mà la millor de les ferramentes, un llibre. Llegiu sempre. Allibereu un llibre.

Contacta amb nosaltres...

Secured By miniOrange